"When you change the way you view birth,

the way you birth will change."

~ Marie Mongon

Net zoals elke geboorte uniek is voor elke moeder, biedt elke doula unieke diensten. Zwangerschap en bevallen is een mooie en uitdagende periode voor vele vrouwen. Elke ervaring is verschillend en elke vrouw ervaart dit op haar eigen unieke manier. Deze levens-veranderende overgang brengt soms heel wat uitdagingen met zich mee. Een doula geeft die emotionele, fysieke en informatieve ondersteuning die zo essentieel is voor moeder en baby in deze periode. Een doula is er ook voor de partner zodat hij/zij tijdens de bevalling er bij kan zijn op een comfortabele manier.

Een doula begeleiding bestaat meestal uit:

  • Een kennismakingsgesprek
  • Minimum twee bezoeken voorafgaande aan de bevalling
  • Tussendoor e-mail en telefonisch contact
  • Uitlenen van boeken of ander materiaal
  • 24/24 on-call vanaf de 37e week in de zwangerschap
  • Opvolging per mail, whatsapp, skype,...
  • Continue aanwezigheid tijdens de bevalling
  • Een laatste bezoek na de geboorte

Misschien wil je niet de hele begeleiding, maar vind je het wel prettig om beroep te doen op een deel van deze begeleiding of wensen jullie wel extra afspraken tijdens de zwangerschap of in de periode na de bevalling. Ik stem me persoonlijk af op jullie wensen.

breathing

 

Tijdens de persoonlijke begeleiding bied ik een aantal technieken aan de vrouw om haar te helpen ontspannen en haar lichaam beter voor te bereiden op de geboorte van haar kindje. Sommige technieken zijn ook fijn om aan te leren aan de partner.

Zwangerschapsyoga is ook een manier om je voor te bereiden in kleine groep op je bevalling. Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam extra zorg nodig om het nieuwe leven te dragen, te voeden en om jezelf hierbij te ontspannen en energiek te blijven voelen. Zwangerschapsyoga biedt de combinatie aan van zachte, eenvoudige yoga met fysieke en mentale voorbereiding op de bevalling en de geboorte van je kindje. Dit geeft jou de mogelijkheid om de bevalling op een ontspannen, natuurlijke en bewuste manier te beleven. Ook je baby geniet mee van de ontspanning, rust en het contact dat tussen jullie ontstaat. Zie mijn pagina zwangerschapsyoga voor data en meer info.

 

Bepaalde technieken worden toegepast in specifieke situaties zoals gebroken vliezen zonder contracties, baby in stuitligging, bijna 42 weken en geen contracties,... In deze situaties kan het lichaam op een natuurlijke manier uitgenodigd om een bepaald doel te bekomen. Deze natuurlijke technieken kunnen toegepast worden alvorens er eventueel op medische wijze zal ingegrepen worden.

VOETMASSAGE

ACCUPRESSUUR

REBOZO

MOXA

CUPPING

AROMATHERAPIE

 

"You can't stop the waves but, you can learn to surf on it."

~ A doula

Momenteel is er nog geen algemene terugbetalingsregeling via het ziekenfonds (Er wordt wel aan gewerkt). Afhankelijk van bij welk ziekenfonds je aangesloten bent wordt er een gedeeltelijke terugbetaling voorzien, dit geldt eveneens voor mensen die een hospitalisatieverzekering hebben. Het is dus aan te raden je goed te informeren.

Bij de geboorte van je kind heb je ook recht op een geboortepremie van je ziekenfonds. Je kan ervoor kiezen deze geheel of gedeeltelijk te gebruiken voor een doula-begeleiding.

Er zijn reeds twee ziekenfondsen die een terugbetaling regelen voor een doula-begeleiding:

Wil je ook graag een tussenkomst van jouw mutualiteit?

Download dit formulier en geef het af bij je plaatselijk kantoor. Op die manier kan je er voor zorgen dat in de toekomst misschien ook jouw doula vergoed wordt. 

Neem gerust contact met me op om te laten weten wat je juist wenst. Tijdens een kennismaking geef ik graag meer uitleg en kan ik ook meer duidelijkheid geven ivm de prijzen.

If a doula were a drug, it would be unethical not to use it.

~ John H. Kennell, MD