De term 'doula' komt uit het Grieks en betekent ‘dienende vrouw’.

 

 

Een doula is een vrouw die naast je zijde staat, die er is voor jullie, een vertrouwenspersoon. Een vrouw die je ondersteunt zonder dat ze medisch gericht is. Ze maakt ruimte om heel wat bespreekbaar te maken. Een doula luistert werkelijk en brengt je soms ook weer net iets verder in je denk -of gevoelsproces. Ze maakt je bewust dat er wel heel wat op voorhand te bespreken is en af te stemmen met iedereen die je zal omringen tijdens de bevalling. Ze wijst je op jouw mogelijkheden en maakt je bewust van je keuzes en rechten tijdens een bevalling. Ze geeft allerlei inspirerende handvaten ook voor de vader zodat jullie er samen in geloven dat jullie het kunnen. Ze bekijkt je als een geheel, verbonden met je baby, samen met je partner, jullie gezin staat centraal.

doula_3-234101330_std

  

Een doula creëert een emotioneel ‘veilige’ omgeving voor jou als moeder en stimuleert je om naar je eigen lichaam te luisteren: je lichaam vertelt je op verschillende manieren wat de juiste manier van handelen is. Je krijgt hierdoor de vrijheid om jezelf te zijn en alle emotionele en fysieke remmingen los te laten: je ontdekt krachten in jezelf die je nog nooit eerder voelde. De doula is er om dit proces te ondersteunen en stimuleren.

"Women’s strongest feelings, positive and negative,

focus on the way they were treated by their caregivers."

~ Annie Kennedy & Penny Simkin

 

Ook de partner heeft een belangrijke rol en kan op voorhand een aantal technieken aangeleerd krijgen hoe hij zijn vrouw kan helpen bij intense contracties, hoe haar te helpen ontspannen en vooral door erbij te zijn zoals het voor hem het beste aanvoelt. Tijdens de bevalling werken we samen als een team en kan de doula en partner ook afwisselen of even overnemen wanneer de man even een break nodig heeft. De steun die een doula geeft verschilt duidelijk in de steun die een partner of andere bekende kan geven. De aanwezigheid van de doula werkt geruststellend voor je partner, waardoor die meer ruimte krijgt om persoonlijke steun te geven. Met een doula erbij kan de zorg van de moeder gedeeld worden. Je partner krijgt de kans om mee te doen met de bevalling op een manier die prettig voelt. Zo kunnen beide partners genieten van het wonder van de geboorte van hun kind.

 

breastfeeding-world-2
doulas las palmas

 

 

Tijdens de zwangerschap kom je een aantal keer samen en zal de doula jou ook helpen voorbereiden op de bevalling. Ze geeft je inzicht in het proces van een bevalling en geeft ook aan wat je zelf kan doen of laten om je lichaam en baby te helpen de weg te vinden naar de geboorte.

 

Bevallen doorheen de tijd

Ondersteuning bij een bevalling is eeuwenoud, van alle tijden en alle culturen. Een vrouw tijdens de arbeid die zich ondersteund voelt, brengt het er meestal beter van af... De aanwezigheid van een ervaren, zorgzame vrouw biedt steun aan de moeder in arbeid en haar partner, die zich daardoor veilig voelen. Helaas is in de Westerse wereld deze rol op de achtergrond verdwenen, toen de bevalling van thuis naar het ziekenhuis werd verplaatst. De ondersteuning van een bevalling is in medische handen gekomen waardoor de persoonlijke warmte en individuele begeleiding steeds meer verdrongen is.

Langzaam maar zeker werd de bevalling ook steeds meer een medische aangelegenheid i.p.v. een natuurlijk proces.

Steeds vaker kwamen er signalen dat vrouwen zich tijden de bevalling, zowel thuis als in het ziekenhuis, alleen voelden staan, ondanks de aanwezigheid van de partner, vroedvrouw, gynaecoloog. De verhoogde werkdruk van vroedvrouwen en gynaecologen speelt hier zeker ook een grote rol in.

De medische wetenschap is zeker in positieve zin geëvolueerd en kan daardoor ingrijpen bij bevallingen met complicaties. Maar een geboorte is in eerste plaats een natuurlijk proces en als deze zonder complicaties verloopt dient de vrouw en baby gevrijwaard te worden van medische ingrepen. Het natuurlijk ritme en het eigen aanvoelen van de vrouw krijgt dan alle ruimte en ondersteuning.