Doula worden iets voor jou?

Ben je gefascineerd door de wondere wereld van zwangerschap en bevallen? Wil je zelf graag doula worden? Op zoek naar een doula opleiding in Vlaanderen?

 

Als Vlaamse Federatie van Doula's vertrekken we vanuit het standpunt dat een doula niet iemand is met een academische training, maar iemand die vrouwen ‘empowert’, informeert en aanmoedigt. Als doula heb je een aantal vaardigheden nodig: emotionele intelligentie en empathisch vermogen staan bovenaan, een goeie communicatie met toekomstige ouders, zorgverleners en collega doula's is onontbeerlijk. Intuïtie en gevoel zijn belangrijke sleutelwoorden.

Lees meer hierover >

aeaa8892fc-13263948_575899635923237_5748649578284907937_n_edited2

3dc9220274-20160527_092411_edited1

Reacties van deelnemers van onze doula training

 

"Dit weekend was een echte eye-opener. Ik ben mezelf meerdere keren tegen gekomen en heb enorm veel bijgeleerd! Bedankt ! De passie zat er diep vanbinnen al, maar dankzij jullie kwam deze nu pas naar boven. "

 

 

"Altijd vertek ik met een beetje reserve naar trainingen waar ik niemand ken. maar alle vooroordelen die mogelijks had kunnen hebben smolten als sneeuw voor de zon. De openheid, de liefde, de appreciatie en de kennis van de trainsters (Veerle, Line en Esther) was fenomenaal. Ik heb heel veel geleerd op zo een organische manier die ik enkel kan koesteren. Ik zal deze drie intense dagen nooit vergeten. "

 

 

"zeer intens, zeer leerrijk, zeer persoonlijk en vol levensechte verhalen die inspireren om doula te worden."

 

 

"Infospirerend, verrijkend, helend, uitdagend!"

 

 

"Dit voelde zo ongelooflijk goed...dit was echt thuiskomen voor mij. Ik kwam met een klein hartje maar ben zo blij dat ik dit kon meemaken. Ik voelde mij meteen aanvaard en op mijn gemak. De groep was hecht en dat heb ik nog nooit meegemaakt met zoveel vrouwen 😉 jullie drie als lesgevers gaf ook vertrouwen, jullie stralen zo een rust uit! Ik heb heel wat bijgeleerd , ook over mezelf. Bedankt dat ik dit mocht meemaken en hopelijk tot in oktober."

 

 

"enorm leerrijk"

 

"Zeer fijn ik ben een ander mens geworden "

Tijdens de doula training gaat er niet alleen veel aandacht naar het interpreteren van lichaamstaal, de juiste vragen stellen, leren luisteren op een goeie manier… maar ook naar fysiologie van de zwangerschap en bevalling, naar het ontwikkelen van specifieke doula vaardigheden… en vooral jezelf leren kennen als doula. Tijdens deze training wordt er afwisselend gewerkt met groepswerk, praktijkvoorbeelden, visuele vormen, rollenspel, praktische technieken,... Er wordt ook ruimte gecreëerd voor het delen van ervaringen en het stellen van vragen.

 

We nodigen je uit om kritisch naar jezelf te kijken en je de vraag te stellen waarom je de rol van doula op je wil nemen. Het persoonlijk proces dat je doormaakt, is de rode draad in deze opleiding. We verwachten zelfstandigheid en dat je bereid bent om die diepgang in jezelf aan te gaan, met jezelf aan de slag gaat en gaandeweg groeit in je rol als doula.

 

Voor het starten van de opleiding lees je een aantal verplichte boeken (waaronder twee Engelstalige) om je te verdiepen in zwangerschap en geboorte. Zelfstudie is niet alleen tijdens de doula training niet weg te denken, ook tijdens je verdere carrière als doula verwachten we dat je jezelf blijft ontplooien.

Wanneer je doula wil worden, heb je ongetwijfeld veel vragen. De meeste gestelde vragen willen we hier al beantwoorden.

 

Wat na de opleiding?

Na het voltooien van de basis- en verdiepingsdagen, in combinatie met het afronden van praktijkervaring, krijg je een certificaat en word je door onze federatie erkend als volwaardige doula. Je kan dan aan de slag binnen je eigen doula-praktijk.

De Vlaamse Federatie van Doula’s vzw wil alle doula’s samenbrengen om op die manier het beroep doula te versterken. Je lidmaatschap biedt veel voordelen: We brengen alle doula’s in contact met elkaar via doula-cafés, bijscholingen, workshops. Op die manier kan je een sterk netwerk opbouwen.

 

Is er voldoende vraag naar doula's?

In Vlaanderen is de vraag naar doula's nog steeds groeiend. Het huidige zorgsysteem rond zwangerschap en bevallen is jammer genoeg nog niet ingesteld op persoonlijke 'one-to-one' ondersteuning. Vooral in ziekenhuizen is het takenpakket van vroedvrouwen en gynaecologen zo groot, dat de continue ondersteuning zoals een doula die biedt, voor hen niet haalbaar is. Hoe meer doula's er zijn, hoe meer bekendheid er is en hoe meer zwangere vrouwen bewust worden van het feit dat die constante ondersteuning zo waardevol is. Als doula sta je dus mee aan de basis van een nieuwe beroepsgroep.

 

Werk je op zelfstandige basis of in dienstverband?

De meeste doula's starten als zelfstandige in bijberoep. Je wordt door een vrouw (en haar partner) gevraagd om ze te begeleiden tijdens de zwangerschap en bevalling. Voor deze persoonlijke begeleiding word je door hen betaald. In ruil hiervoor krijgen zij de garantie dat jij er voor hen bent, wat in dienstverband niet altijd het geval zou zijn.

 

Welke invloed heeft doula-zijn op je gezinsleven?

Je gezins- en sociale leven verandert als je doula bent. Tijdens de zwangerschap kan je je afspraken met zwangeren duidelijk plannen. Vanaf 37 weken ben je echter 'on call' tot de vrouw bevallen is. Een bevalling vindt ergens tussen 37 en 42 weken zwangerschap plaats. Dit wil zeggen dat je op de gekste momenten weggeroepen kan worden en nooit weet hoe lang je weg zal zijn. Heb je zelf kleine kinderen, dan moet je ook in die wachtperiode een opvangmogelijkheid voor hen voorzien. Je oppas is dus mee 'on call' met jou. Uitstapjes, feestjes, gezellig samen zijn met vrienden... het kan allemaal , maar de uitspraak 'als ik niet weggeroepen word' hoort vanaf nu standaard in je woordenschat.

Indien je nog een andere beroepsactiviteit uitoefent of in dienstverband werkt, houd dan ook rekening met het feit dat je weggeroepen kan worden. Bespreek de mogelijkheden met je werkgever zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Indien er meerdere doula's in je omgeving wonen, kan je met hen samenwerken om 'back-up' te zijn voor elkaar en op die manier de continuiteit van de begeleiding te verzekeren. Dit moet wel op voorhand besproken worden met de vrouw die je gaat begeleiden.