Hannah, mama van Luccah

Onze doula Line:

Een kindje op de wereld zetten is de meest unieke en intieme ervaring dat je als vrouw kan meemaken, daarom wou ik iets heel persoonlijk en speciaal zoals een doula. Graag wou ik dit hele proces delen met mensen die ik vooraf kende, ik wou liever geen nummer zijn bij onbekende vroedvrouwen "van wacht" die met verschillende bevallingen tegelijk bezig zijn.

Ik had nood aan een individuele zorg, begeleiding en bevestiging. Daarom kozen wij voor onze doula Line.

Line was alles wat ik zocht in de begeleiding van de zwangerschap tot de werkelijke arbeid. Met foto’s , filmpjes, een demonstratie met pop...kregen we stap voor stap een betere kijk op wat we eventueel konden verwachten. We bespraken geboorteplannen, ze gaf ons uitleg over de verschillende bevallingsmogelijkheden en leerden ons ontspanningsoefeningen aan. Line zorgde er vooral voor dat ik mijn buikgevoel moest volgen en naar mijn lichaam moest luisteren.

Naast emotionele en informatieve begeleiding “zorgt” zij gewoon ook voor je tot in de kleinste praktische details. Onder stresssituaties vergeet je dingen en kan je moeilijker beslissingen nemen en Line was continue aanwezig, van voetmassages tot de kamer verfrissen met zalige geurtjes. Ik voelde mij zelfs Cleopatra toen zij mij samen met mijn man met warm water overgoot als ik in bad lag met pijnlijke weeën.

Vanaf de weeën tot de bevalling, Line heeft mij maar ook Koen gerustgesteld, gesteund en tips gegeven om ons kindje op een zo natuurlijk mogelijke wijze het licht te laten zien. Zij vindt de perfecte balans tussen de psychologie, de wetenschap en het mythische van de zwangerschap.

Zij biedt een heel grote meerwaarde en ik zou haar aan elke toekomstige moeder willen toewensen want zij is haar gewicht meer dan in goud waard!

Echt bedankt Line! Dikke kus Hannah , Koen en Luccah

foto-4
chapter-1@2x

Imke, mama van George

 

Voor mij betekende de aanwezigheid van Line bij onze bevalling heel erg veel. En zelfs daarvoor , tijdens mijn zwangerschap.

Ze deed mij nadenken over dingen die ik niet voor mogelijk had gehouden , of nog niet bij stil had gestaan.

Line zorgde ervoor dat het vertrouwen in mezelf groeide .

Ik was met wat onzekerheid en angsten in mijn zwangerschap gestart , voornamelijk omwille van de bevalling.

Onze oudste zoon Lewis(2013) is geboren met medisch ingrijpen wat achteraf bekeken niet meteen nodig had geweest.

Ik voelde mij geen baas over mijn eigen lichaam, er werden dingen gedaan zonder overleg en volgens mijn vriend heeft het 2 dagen geduurd voordat ik wat bekomen was de hele procedure.

Ik had heel veel last van de kraamtranen , in de mate dat het verplegend personeel zei dat ik een depressie ging ontwikkelen.

Gelukkig thuis een super begeleiding gekregen en is alles goed gekomen.

Terug naar mijn tweede zwangerschap:

In mijn omgeving kende ik een lieve vriendin die doula was en aangezien zij moest bevallen rond dezelfde periode als mij kon ze ons niet begeleiden.

Door haar wel bekend geworden met het begrip doula en zo bij Line terecht gekomen.

Na ons eerste gesprek meteen een heel vertrouwd gevoel , Line had een rustgevend effect op mij.

Ik was overtuigd dat ik Line erbij wou maar voor mijn vriend was dit absoluut niet nodig.

Hij wou hier wel in meegaan voor mij gelukkig.

We zagen elkaar enkele keren voor de bevalling en bespraken samen ons geboorteplan. Ze leerde me manieren om de pijn te verlichten , liet ons zien wat mijn partner en zijzelf konden doen om mij te helpen.

Ze zorgde er voornamelijk voor dat ik heel gerust was over mijn bevalling en er zelfs enorm naar uitkeek.

Uiteindelijk is mijn bevalling enorm snel gegaan en toen Line binnen kwam zat ik in bad te roepen voor een epidurale ( achteraf bleek dat ik al bijna volledige ontsluiting had).

Ze heeft me moed ingesproken , mijn hand vastgehouden , onze wensen beschermd.  Ze heeft de foto’s genomen , iets waar we zelfs niet meer aan dachten. Heel mijn bevalling genoteerd ( ik ben hier zo dankbaar om) en nadien vond ik het heel fijn dat ze nog enkele uren bij ons bleef. Dit was op onze vraag en ik ben zo blij dat ze er was.

Ik krijg het heel slecht in woorden uitgedrukt wat het allemaal betekende voor mij.

Mijn vriend die geen voorstander was zegt nu zelf dat het een ongelooflijke ervaring was en dat , ook al komt er geen 3e,  we het alleen nog maar met Line erbij zouden willen.

Lee, mama van Florre

Lieve Line,
al lange tijd speelt het om hier een woordje neer te schrijven, uit dankbaarheid en liefde voor jou.

Dankbaar dat ik zo’n liefdevol iemand als jou heb leren kennen. Dankbaar dat ik het grootste vertrouwen in mezelf heb gevonden om bewuste keuzes te maken en daarin te (blijven) geloven. Dankbaar dat ik al mijn wensen heb zien uitkomen tijdens de geboorte van ons F. en dat hij mede daardoor in alle rust ter wereld is mogen komen. Dankbaar dat jij me daarin begeleid hebt en me steeds weer in mezelf hebt doen geloven. Dankbaar voor de rust die je na de geboorte hebt gecreëerd en hoe we daardoor van die eerste oh zo belangrijke momenten konden genieten. Dankbaar dat ik steeds bij je terecht kon en dat ik zo’n liefdevol en warm persoon als jou mocht leren kennen.

Je bent veel meer dan een doula! Je bent een prachtig mens, iemand wie ik voor altijd diep in m’n hart zal dragen. Iemand waarover ik later aan mijn kinderen zal vertellen, met evenveel liefde als jij steeds bij je draagt. Je bent ééntje uit de duizend! Zoals een mama het hier zo mooi schrijft… je was als een engel op mijn pad! Heel veel liefs, L.

IMG_3974
Zwanger_dik

Gesprek met zwangere Nele

Hallo Line, mooie vrouw

Onlangs bedacht ik nog hoe 1 gesprek veel kan veranderen. Ik bedoel daarmee ons gesprek. Een aantal dingen die je gezegd hebt, zijn echt wel blijven hangen en hebben zich zelfs in mijn handelen genesteld. Ik laat me meer zien, hoe ik echt ben. En hoewel dat soms heel gek voor mij is, durf ik meer zeggen. Tot mijn grote verbazing is niemand daar kwaad voor. Ik ben al heel mijn leven bang dat iedereen kwaad op mij zou worden, maar niemand doet dat!

Ik denk regelmatig terug aan jouw vraag 'wat is het ergste wat kan gebeuren als ik zeg wat ikzelf denk en voel?' en dat helpt ook.

Misschien is een echt gesprek, waarbij je elkaar echt aanvoelt wel de beste therapie ... simpel van mens tot mens op het juiste moment de juiste woorden ...

Voor mij was je een engel op mijn pad!

Liefs

An Lommelen, mama van Nelke

Nogmaals bedankt Line,

om bij dat schone moment geweest te zijn, voor de steun, voor de smoothie, ...

Een moment dat me zeker mijn leven lang bij zal blijven, is in bad met jouw hand vast aan mijn rechterhand en Dries de zijne aan mijn linkerhand, het vrouwelijke en het mannelijke dat mij bijstaat!

En zeker ook toen ons Nelke eruit kwam, de steun die ik voelde en die me de kracht gaf om door te zetten en Nelke op de wereld te zetten.  Onvergetelijke momenten!

En verder de steun voor mijn onderrug, ...  Het was een hele mooie ervaring!

DSC02321
03 Inka is geboren

Annemie Nijs, mama van Inka

Lieve Line,

ik wil je graag nogmaals bedanken voor wat je voor mij betekend hebt tijdens de geboorte van Inka. Je was toen nog geen doula, zelfs nog niet bezig met de opleiding. Ik koos jou als aanwezige vriendin vanuit een intuïtief gevoel, en dat bleek heel raak te zijn. Tijdens de geboorte liep er van alles mis, de communicatie met de vroedvrouwen lukte niet zoals gehoopt. Maar tijdens heel die chaos was jij aanwezig vol liefde en kracht en zachtheid. Je was een bron van steun, zo mooi aanwezig.

Intussen ben je doula geworden en dat voelt prachtig. Ik heb het volle vertrouwen in jou als doula. Je bent een heel liefdevolle persoon, vol zachtheid en gevoeligheid en tegelijk met de nodige kracht en geaardheid.

Ik voel me blij en dankbaar dat ook andere vrouwen nu kunnen genieten van jouw liefdevolle ondersteuning.

Veel liefs

For me an empowered birth is one where I am the one who makes the decisions for me and my baby. Where I am in an environment of love, support, and respect for the power within my body to successfully birth my baby. Where I can be free to express anything I need to express; sound, movement, fear, love, ecstasy in a place that my expression will not lead to interference from the outside. I believe women have the ability to create an empowering birth experience regardless of if the birth outcome is natural, medicated, or surgical.   When women are making the decisions for their bodies and their babies out of education, faith, belief and confidence in themselves and not out of fear or manipulation they will be empowered.  I believe in the human body, in it’s power, and in birth’s ability to transform a person, woman, wife, and mother.”

- Dr. Nancy, Birth Coach